Hoppa till sidans innehåll

Pjäxor


Att köpa ”rätt” pjäxor är oftast det svåraste när man ska köpa alpin skidutrustning då fötter är så olika i bredd och form. Då slalompjäxor också ofta känns obekväma när man är ovan vill barnen ofta ha för stora pjäxor. Vid utförsåkning är det viktigt att ha ett par ordentliga pjäxor som sitter bra på foten. Det viktigaste med pjäxor är att de är lagom stora, och sitter bra med endast en socka på foten. Är pjäxan för liten blir den en plåga, är den för stor måste man spänna foten vilket kan leda till kramp i foten.
På sportaffären kan man mäta foten och får då ett mått på hur lång foten är och kan på det sättet hitta rätt storlek. Ta ur inneskon för att känna var tårna hamnar men var noga med att foten är tillbakatryckt i hälen, det är lätt att foten åker fram.

Pjäxan anpassas till foten genom att den spänns med spännena, för att möjliggöra detta rekommenderar vi pjäxor med ”normal istigning” och spännen och inte pjäxtyper man ”öppnar upp” och kliver i. Minst tre spännen och allra helst fyra är att föredra.
När man pratar om pjäxor pratar man ofta vilken ”flex” pjäxan har. Med detta menas enkelt beskrivet hur hård/mjuk pjäxan är. Tänk på att detta ej är någon vetenskaplig skala. För barnen i U10– gruppen är en ”flex” på 50-70 det vanligaste (beroende på styrka/åkfärdighet mm). Köp en lagom hård pjäxa för ditt barn beroende på färdighet. En för hård pjäxa gör att barnet ej förmår att komma fram över plösen ochdärigenom sätta tryck på framdelen av skidan. Skidan skall börja skära där den är som bredast dvs längst fram varför det är viktigt att pjäxan ej är rak i skaftet samt att den är förhållandevis mjuk framåt.
Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande:
• Mär foten i förväg på en sportaffär så du vet vilken storlek du ska ha
• Prova pjäxan med strumpa du använder vis skidåkning
• Kolla så att innersko och skal är helt
• Välj en pjäxa med ”normal instigning”
• Välj en pjäxa som är lagom hård

Uppdaterad: 17 FEB 2021 15:20 Skribent: Pernilla Lindberg
E-post: Adressen Gömd

Följ oss på facebook & InstagramGör det på svenskaspel.se/grasroten eller
hos ditt ombud.

 Vi stöder Kungsbergets Alpina!


Logga_Kungsberget


Logga HB Förvaltning


 EloKraft_ svguvi


   


Postadress:
Kungsbergets AK - Skidor
Amandus Jabin, Idungatan 7
80267 Gävle

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kungsbergetsalpina@h...

Se all info