Hoppa till sidans innehåll

Skidor


SKIDOR
För barnen i U10-gruppen rekommenderar vi att för de första året/åren använda ett par skidor av slalomkaraktär (svängradie 7,5-11,5 meter), dvs inga renodlade storslalomskidor. Storslalomskidor har en längre svängradie (14-19 meter) och blir svårare för barnet att svänga runt i skärande sväng. Om barnet efter en tid utvecklar färdigheter där hen utmanar backen mer och därigenom åker i högre hastighet kan ett par storslalomskidor vara lämpliga.


Vi rekommenderar ”riktiga” alpina skidor och undvik även alltför gamla skidor eftersom dagens teknik gör det möjligt att bygga korta skidor som är både mjuka och ändå vridstyva och känns mer ”levande” än en äldre skida.
Längd på skidan:


När det gäller skidor är det viktigt med rätt längd och svängradie. Det kan upplevas lättare att svänga med en kortare skida, men är de alltför korta kan barnet istället få problem med balansen. En för lång skida att ”växa i” är förödande för inlärningen och skidglädjen.
Förenklat bör en slalomskida för en U10 åkare bör vara något kortare (5-10)cm. En storslalomskida ska vara något längre (10-15cm) än åkaren men en bättre metod är att utgå från vikten på åkaren vid val av längd. 

Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande:
• Skidorna skall vara rätt längd och ha rätt svängradie (fråga era tränare om råd)
• Skidorna ska vara plana så att stålkanterna och belaget ligger i nivå med varandra eller kanten något lägre, sk konvexa skidor.
• Kanterna skall vara fria från grader—”hack”. Dra med fingertopparna och känn efter så att de känns släta och därmed fria från grader.
• Skidans belag ska inte vara torrt (är belaget vitt, torrt, slitet och ovallat är det ofta ett tecken på att skidan är dåligt skött).

Uppdaterad: 17 FEB 2021 15:20 Skribent: Pernilla Lindberg
E-post: Adressen Gömd

Följ oss på facebook & Instagram



Gör det på svenskaspel.se/grasroten eller
hos ditt ombud.

 Vi stöder Kungsbergets Alpina!


Logga_Kungsberget


Logga HB Förvaltning


 EloKraft_ svguvi


   


Postadress:
Kungsbergets AK - Skidor
Amandus Jabin, Idungatan 7
80267 Gävle

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kungsbergetsalpina@h...

Se all info