Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historiaHistoriskt började verksamheten under 1920-talet. En man vid namn Johan Larsson påbörjade skidsport i byn Norrby vid foten av Kungsberget. Den första trevande verksamheten bestod av backhoppning. Klubben är nu mest inriktad på alpin utförsåkning.Historia

 

Kungsbergets Alpina förening bildades 2008, då den lämnade Järbo IF som en Alpin Sektion.

Historiskt började verksamheten under 20-talet. En man vid namn Johan Larsson påbörjade skidsport i byn Norrby vid foten av Kungsberget. Den första trevande verksamheten bestod av backhoppning. Under 30-talet fortsatte Johan med att färdigställa distriktets första slalombacke. Ett antal entusiaster introducerade slalomporten i backen som snart fick namnet Johans backe.

1938 genomfördes den första slalomtävlingen. Sporten var då ny och obeprövad. Misstänksamheten mot stakade banor var stor både bland utövarna och åskådarna. -Ska det åkas i krokar så stannar jag hemma, sa en av Järbos tidigaste slalomåkare inför tävlingarna i Järvsö. Och hemma stannade han.

Kungsfors GIF hette föreningen som de första åren ömmade för skidsporten utför. 1942 uppgick den i Järbo IF. Många framgångsrika åkare fanns redan i slutet på 40-talet. Sven Olsson och Karl-Erik Lindberg såg till att många DM-tecken hamnade i föreningen. Framgångsrik under den första tävlingsepoken, även i SM-sammanhang, var Lisa Olsson, endast två tiondelar från brons vid SM i Vindeln 1951. Ingemar Stenmarks pappa Erik har tävlat och vunnit i Kungsberget och  Pernilla Wiberg åkt hem tre USM-medaljer 1984 på berget. Fram till år 2008 var Kungsbergets Alpina en sektion inom Järbo IF, innan den Alpina Sektionen bildade den egna föreningen Kungsbergets Alpina.

Inom  Kungsbergets Alpinas förening räknar vi in ca 100 aktiva åkare som är under 20år. På riksnivå har klubben alltid visat goda framgångar med framskjutna placeringar. Magnus Oja, Karin Vejlo och Maria Berglund har alla varit svenska mästare i alpint och klubben har haft otaliga framgångar av tjugotalet fler åkare både nationellt och internationellt. Sara Hector är idag en av Sveriges allra bästa åkare och har redan som 18-åring gjort sin internationella genomslag. Som junior vann hon bla 2008 Yngre Junior-SM i Storslalom, gjorde världscupsdebut 2009/10 och blev juniorvärldsmästare i storslalom 2010/11. Vintern 2014/15 fick hon sitt seniorgenombrott med en seger och en andra plats i Världscupen.

Uppdaterad: 20 OKT 2015 21:55 Skribent: Lars Ederström

Följ oss på facebook & InstagramGör det på svenskaspel.se/grasroten eller
hos ditt ombud.

 Vi stöder Kungsbergets Alpina!


Logga_Kungsberget


Logga HB Förvaltning


 EloKraft_ svguvi


   


Postadress:
Kungsbergets AK - Skidor
Amandus Jabin, Idungatan 7
80267 Gävle

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kungsbergetsalpina@h...

Se all info